Veri depoları, kurumların en önemli ve vazgeçilmez kaynaklarından biridir.Yıllar içinde kurumlar büyüdükçe, çalışan sayısı arttıkça, kurumların sosyal ve ticari yapıları karmaşık hale gelmekte ve bilginin önemi daha da artmaya devam etmektedir. Tahminlerin ötesinde büyüyen ve yönetilmesi daha da zorlaşan dijital veriler depolama ve güvenlik önlemleri konusunda uzmanlaşma zorunluluğu oluşturmuştur.
Veri depolama sistemlerinde trend; farklı uygulamaları, değişen iş yüklerini ve farklılaşan gereksinimleri destekleyen esnek mimarilere doğru yönelmektedir.Bu teknolojilerde aynı sistem üzerinde bütün kurumun verisi konsolide edilerek verinin güvenliği, farklı protokollerle erişilebilirliği, farklı teknolojilerin bir arada kullanımı ve yönetilebilirliği sağlanabilmektedir. Tüm bu çözümler için LTS’in güçlü çözüm ortakları ve özgün çözüm önerileri mevcuttur.
NAS (Network Attached Storage-Ağa bağlı depolama) olarak tabir edilen, küçük, orta ve büyük işletmelerde veri yedeklemede kullanılan, yerel ağ üzerinden TCP / IP protokolü yolu ile çalışan, merkezi lokasyonda saklanan verilerin, paylaşıma açılması için konumlandırılan depolama cihazlarıdır.Yerel ağa bağlandığında otomatik/elle bir Ip adresi atanır ve kullanıcılar tarafından erişim sağlanır. Nas cihazlarında veriler, yerel ağ üzerinden dosyalar halinde taşınmaktadır.Windows, Mac, Linux gibi işletim sistemleri tarafından desteklenen bu cihazlar, veri transferinde ‘Input-Output’ mantığı ile çalışmakta, CIFS / SMB / NFS / FTP / WEBDAV / SFTP / SSH / ISCSI / HTTP ve HTTPS gibi dosya aktarım protokollerini kullanmaktadır. Nas cihazlarını öne çıkaran en önemli özellik, içerisinde RAID mimarisini barındırması ve kişi yada kuruluşlara kendi bulutunu oluşturma imkanı vermesidir.
Sunucular ve depolama üniteleri arasında hızlı, güvenilir bağlantı sağlayan özelleştirilmiş bir ağ türüdür.Geleneksel LAN yapısında dosya sunucuları genel ağ trafiği ile ortak alanda olduğu için verimin azalmasına sebep olur. Bu tip alanlarda her uygulama için aynı ağın kullanılması düşük performansa yol açar. SAN uygulamasında, depolama birimleri ağdaki sunucu ve diğer depolama ünitelerinin ortak malıdır. Sunucuları depolama birimlerine, depolama birimlerini birbirlerine ve sunucuları birbirine bağlamaktadır.SAN mimarisinde yaygın kullanılan protokoller ise; FC / SAS / ISCSI protokolleridir.
Her yıl şirketlerin depolama gereksinimleri azımsanmayacak derecede artmaktadır Geleneksel dosya sunucuları çözümüne oranla, SAN bu gelişmelere sistemin çevrimiçi süresini azaltmadan adapte olmaya son derece elverişlidir. Ayrıca sunucu ve depolama üniteleri arasındaki doğrudan bağlantı performansın yükselmesine sebep olmaktadır. SAN kurumsal bir yapıda işletme gereksinimleri, önceliklerinin değişmesindeki adaptasyonun sağlanması, yedekleme, kurtarma ve iletişimdeki verimin artması, kurulum ve işletme masraflarının azalması gibi temel ihtiyaçları karşılamaktadır.